Multitaskaajan värikäs syksy

Maanantaina 23.9.2019

Eilen haravoidessani pihalta keltaisia lehtiä ymmärsin, että syyskuu on jo ehtinyt pitkälle.  Aamuun oli Pakkasukkokin ehtinyt jälkensä jättää.

Kesä oli tapahtumarikas ja täynnä positiivisia muutoksia. En yleensä kirjoita henkilökohtaisista asioistani, mutta kerron nyt, että ostimme perheen kanssa pitkään haaveissa olleen talon ja siinä samassa meistä tuli myös asuntosijoittajia, kun laitoimme vuokralle asuntomme. Itse otin ensiaskeleita myös osakesijoittamiseen ja olen siitä hyvin innoissani.

Artisti-yrittäjän valo- ja varjopuolet

Kesä oli töiden saralla esiintymisentäyteistä. Keikkailimme bändin kanssa häissä ja prinsessasynttäreitä ja tapahtumia riitti mukavasti. Arkisin tuli kirjoitettua esitetekstejä ja blogia asiakkaille sekä tuoteltua lastennäytelmää co-producerin kanssa ainakin yhdellä sormella.

Kavereiden lomaillessa ja matkustaessa painoin siis hommia, mutta se hyvä puoli tässä yrittäjyydessä on, että kun saa tehdä sitä mitä rakastaa, työ ei varsinaisesti työltä sen jossain alkukantaisessa merkityksessä tunnu.

Luovan alan yrittäjyyden varjopuolikin tuli toki todistettua: Ehdimme perheen kanssa myös sairastella enemmän kuin koskaan ennen. No, yrittäjä ei omassa vaiheessani sairaslomia tunne, eikä esiintyvän taiteiteilijan sovi keikoista luopua, ellei ole toinen jalka haudassa! Kun on menossa laulamaan kahden ihmisen ainutkertaiseen elämäntapahtumaan, lavalle yksinkertaisesti noustaan – vaikka pää kainalossa!

Näyttökuva 2019-9-23 kello 12.36.25
The Leaves of Autuminin kanssa pr-keikalla Turun Apollossa heinäkuussa. Paikalle pöllähti ylläri-katsojia Helsingistä asti ja mukana tietenkin pahvi-Heikki!

Syyskuussa aloitin jälleen valmentamaan laulua

Opetin aikoinani, alkaen yli 10 vuotta sitten freelancerina Turussa eräässä lauluoppilaitoksessa entisen päätyöni ohella. Kun aika oli kortilla, lopetin työt, mutta oppilaat soittivat perääni ja halusivat opetukseeni kotiin sillä uhalla, että muuten lopettaisivat kokonaan! Joten jatkoin sittenkin opettamista – olin siis tehnyt jotain oikein.

Vuosien varrella kuitenkin tila kävi pieneksi kerrostaloasunnossa ja vasta nyt minulla on taas oma työhuone opettamista varten. Yhteydenottoja on tullut itsestään ja tällä kertaa olen vastannut myöntävästi tuntipyyntöihin ja opettaminen tuntuu hauskalta ja laulajatkin ovat saavat ahaa-elämyksiä. Jes! Pyrin opettamaan lähinnä keskiviikkoihin, koska keskiviikkoisin ohjaan aamupäivällä Avainteatteria, ja se on hyvä päivä esiintyville taiteille noin kokonaisvaltaisesti.

Näyttökuva 2019-9-23 kello 12.37.47
Avainteatterin näyttelijä Eijan kanssa vastaanottamassa Teatterisäätiön apurahaa kaudelle 2019-2020.

Tuleviin kuukausiin olen ottanut tavoitteekseni töistä suoriutumisen lisäksi kehittyä

Haluan kehittyä itse, mutta ennen kaikkea haluan kehittää palvelujani. Lasten Synttärihahmot ovat olleet olemassa reilun vuoden ja olen etsinyt keikkailijoita tekemään keikkoja synttäreissä ja tapahtumissa. Keikkailijan etsiminen on osaltaan haastavaa: Keikkailijani keikkatarvetilanteen lisäksi pitäisi olla taitava lasten kanssa ja mielellään pitäisi myös osata laulaa ja näytellä hyvin ja olla olemukseltaan hahmoihin sopiva. Tavoitteena on kouluttaa palkkiota maksellen pari hyvää keikkailijaa, jotka voisivat sitten luotettavasti keikkailla, kun en itse ehdi tai voi.

Tärkein ominaisuus keikkailevassa prinsessassa on tietenkin luotettavuus ja esiintyvien taiteiden julma ja kaunis pääpilari: The Show Must Go On -asenne! Eli ainoa syy, miksi ei prinsessa menisi lapsen 5-vuotisjuhliin saisi olla se, jos lapsiin voisi tarttua jokin paha tauti.

Näyttökuva 2019-9-23 kello 12.36.57
Hääkeikalla Viljami Sainion, Mitja Erjossaaren, Linkin ja Viljami Viktorssin kanssa elokuussa Naantalissa.

Kehittymisen toimenpiteiden suunnittelu ja niiden toteuttaminen vie aikaa, joten ei kannata hötkyillä

Pari ihan hyvää kandidaattia olenkin jo keikalle lähettänyt, mutta se tilanne-puoli ei ole vielä kohdannut ja tuleva talvikausi heidän kanssaan selviää pian. Ymmärrän, että minun täytyy kehittää tätä keikkojen varmuuspuolta ja ehkä vielä keikkailla keskenäni hetken ja panostaa markkinointiin, jotta voin kiinnittää keikkailijan paremmin. 🙂

Näyttökuva 2019-9-23 kello 12.37.18.png
Synttäriprinsessana Turussa

Nyt on katse Joulukaudessa!

Kaiken muun ohella katse on vääjäämättä Joulussa! Joulukeikoista on laitettu tarjoukset menemään ja pari alustavaa varausta on jo työpöydällä. Se, minkä olen parin viime vuoden aikana huomannut on, että tilaajien budjetit ovat pienentyneet. Yritykset ovat asia erikseen, mutta julkiset toimijat ja jopa kauppakeskuksetkin ovat kiristäneet esiintymispuolen budjettejaan. Silloin pitää muistaa tarjota erilaista tarjontaa.

Luova sisäinen laulajani kaipaa jo jouluisia sävelmiä ja otan ilomielin kaikenlaisia Joulukeikkoja vastaan!

Muistakaa hanskat ja villasukat!

Tina

 

PS. Lopuksi vielä survival-resepti sairastavalle esiintyjälle!

 

Ääni kulkemaan

Tarvikkeet: inkivääriä, hunajaa.

Ohjeet: Pilko suht iso pala raakaa inkivääriä niin pieneksi silpuksi kuin saat. Laita kattilan pohjalle hunajaa. Paista hunajaa niin, että se alkaa olla vähän rusehtavaa (ei palanutta). Heitä inkiväärisilppu joukkoon ja paista inkivääriä sekoittaen, kunnes väri alkaa vähän muuttua. Lisää kuumaa vettä joukkoon ja anna hautua. Juo inkivääriteetä paljon ja usein. Itse syön myös röhnät!

Lisäksi hae apteekista GeloRevoice imeskeltäviä kurkkutabletteja. Yksi tabletti per setti, noin 10 minuuttia ennen settiä auttaa itseäni. Suosittelen vahvasti!

Tulehdus huitsinnevadaan

Tarvikkeet: Valkosipuli ja sipuli.

Ohjeet: Pilko valkosipulia n kolmeen osaan. Niele kokonaisena ainakin kolme kertaa päivässä. Halkaise iso sipuli keskeltä ja laita puolikas lautaselle sängyn viereen yöksi – sipuli-ilman hengittäminen tekee terää korva-kurkku-nielu-alueelle. Vinkkivitonen: Kun pilkot sipulia, hengitä suun kautta – älä nenän! Sitten ei ala itkettää 🙂